A kertről

Kertünk az „Erdő ölelésében” néven került be még 2014 – ben a hazai látogatható magánkertek névsorába az Édenpont – illetve annak korábbi nevén Kertnézőben –  jóvoltából.

Az elmúlt években kétezer négyzetméteres tájkertünk sok kertbarátot fogadott belföldről és külföldről egyaránt.

A kertről részletes cikket írt Megyesi Éva szakújságíró: Az erdő a karmester, amelyet az alább található cikkünkben olvashatsz.

Az Erdő ölelésének története

Ha megérint az erdő illata

Gyerekkoromban a Bükk lábánál felnőve korán az erdő bűvöletébe kerültem.

A nagy kirándulások a végtelen szabadság érzésével, az erdő eső utáni illata, amikor pipál a hegy vagy az évszakok váltakozása egy életre szóló élményt adtak.

Erre az élményre találtunk rá párommal egy eső utáni délutánon Gödöllő külterületén kirándulva.

A már jól ismert erdőillatot követve találtunk rá arra az erdővel körülvett, elvadult egykori gyümölcsöskertre, ami a mai napig húz, fogva tart és mégis a végtelen szabadság érzését adja számunkra.

 

Inspiráló örömforrás

Alkotóként fontos számomra az inspiráció melynek forrását a természet harmóniájában találtam meg.

Ez a harmónia alakítja kerámiáim színeit, textúráját, forma és gondolat világát, vagy ahogyan elhelyezem őket a kertben de a kert kialakításánál is fontos igazodási pont volt.

Mivel kertünket erdő öleli körbe így nem volt kérdés, hogy nem díszkertet, hanem egy vadregényes tájkertet szeretnénk létrehozni, kihasználva a terep adta lehetőségeket és tiszteletben tartva annak természetes közegét.

Az erdő a karmester

Az erdő jelenléte olyan erővel bír, hogy mint egy karmester a mai napig meghatározza a kert arculatának alakítását.

Csak tájba illő, többnyire őshonos növényeket ültettünk, meghagyva a félévszázados fákat, amik köré csoportokba több mint száz fajta évelőt telepítettünk.

Az így kapott kis szigetek tagolják a kert belsejét, ezeket pedig egy íves gyep köti össze egymással.

A kert közepére tavat és a terepadta lehetőségeket kihasználva kis patakot is építettünk. Fontos szempont volt, hogy kertünk soha ne aludjon, mindig legyen valami fókuszpont.

Ezt a növények színével, karakterével a virágok nyílási idejének különbözőségével értük el.

De a kertben itt-ott felbukkanó kerámiáim: madarak, oszlopok, különböző plasztikák, madáritatók is részben ezt a célt szolgálják.

 

Kertlátogatói vélemények

Kezdő kertlátogató vagyok, és életem nagy élménye volt a hétvégi látogatás az ” Erdő ölelésében ” programon.
Annáék kertje szinte egy botanikus kert, tele apró kincsekkel.
A házigazda elmesélte nekünk hogyan változott, alakult ki évtizedek alatt a kert, a ház míg jelenlegi állapotát elérte. Technikai tanácsokat kaptunk hogyan lehet kezelni a speciális talajviszonyokat, praktikusan, mutatósan megoldani a nagy szintkülönbséget. Anna szívvel-lélekkel ismertetett meg bennünket kertje növényeivel, azok igényeivel, gondozásával. Javaslatokat tett hogyan milyen tagolásban ültessük a virágokat, hogy mutatós legyen,
hogyan variáljunk a formákkal és színekkel. Rengeteg ötletet kaptam hogyan alakítsam a saját kertem, milyen virágokat vásároljak. A házigazdák természet iránti szeretete és alázata az, ami az egész kertlátogatás alatt erőteljesen érezhető, érzékelhető volt.
A raku égetés során tanúi lettünk amint a kert leendő madarai akár a főnixek új életre kelnek a tűzből, hogy később előbukkanjanak a fák, bokrok levelei közül.
Nagyon köszönöm a szeretettel teli vendéglátást is amiben részesültünk!
Szívesen veszek részt majd további programjaikon is.

Edit

Egy csodaszép kertben jártam ma a Kertnézőben társasággal. S Fehér Anna keramikus művész kertje, a Gödöllői dombságban.
Teraszos szépséges kert, erdővel körülölelve. Semmi nem csinált és kimódolt, minden természetes.
Igazi kert ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Mindig más látvány tárul elénk a következő fordulónál.
A háziasszony kerámia madarai kelnek életre a kertben, még azt is megmutatta hogyan készülnek.

Szikszay Tibor

Ennél a kertél is egy végtelenül szimpatikus kedves házaspárt ismertem meg egy csodaszép kerttel. Rengeteg ötlet és mesés apró kiegészítő volt, imádtam. A kert olyan volt, ahová, ha megérkezik az ember egyből otthon érzi magát és elkapja az az érzés, hogy na igen ez az, ezt kerestem!
Köszönöm a lehetőséget!

S.Monika

Egy újabb csoda! Kert-fák-virágok és kerámiák. A kert egy „beállt”, természetes, szép kert, Anna kerámiáival egészen különleges. ÉS az is nagyon izgalmas része volt ennek a látogatásnak, hogy Anna kerámiát is láthattuk, beszélt, sőt be is mutatta a születésüket. Eddig sosem gondoltam rá, hogy a kerámiáknak a kertben is van helyük, de most láthattuk, hogy milyen jól megférnek a fákkal azok a gyönyörűséges madárkerámiák. Gratulálok Annának és a férjének a sok munkával létrehozott szépséges kerthez!

Ismét egy gyönyörű magánkert nyitotta meg kapuit előttünk.
Mielőtt beléptem a kertbe, az utcáról megcsapott egy ismerős, számomra nagyon kedves virágillat. Nagy öröm volt a felismerés, hogy a látogatni szánt kertből árad ez az elegáns, mégis visszafogott finom lonc áradat.
A kert rögtön elnyerte szimpátiámat, amikor megláttam a ház bejáratát. Számomra már itt eldőlt, hogy ismét egy csodás kertoázist fogunk megismerni.
A ház homlokzatát körös-körül befutották és kiegészítették a szebbnél szebb évelő és örökzöld növények.
Nekem személy szerint a házigazda által kifundált kocsibeálló építészeti megoldása különösen megtetszett!
A kert szerkezetét egyértelműen a hatalmas szintkülönbségek és a hegyvidéki hangulat; a hatalmas fenyők indították el. Gyönyörű és izgalmas teraszos kialakítást kapott a kert az erdő közepén…Erre szépen reagálva rengeteg árnyéki évelő és a savanyúbb földet szerető talajtakarók találták itt meg a helyüket.
A kertet körülölelő magas fákat kompenzálva alacsonyabb bokorfák és tűlevelűek teszik hangulatossá elágazó ágrendszerükkel a kertet és hagyják meg az erdei panorámát. Ezeken az ágakon nagy örömmel fedeztem fel az “örökzöld madarakat”, melyek bájosan egészítik ki a maguk természetességével a díszkertet. Láthatóan “jól érzik magukat” itt! Nekem különösen tetszettek a madarak mellett a növényi részeket stilizáló kerámiák is, rendkívüli módon passzoltak egymáshoz.
Az aljnövényzetben elejtett farönkök és nagy szikladarabok fokozták a kert a természetes, erdei hangulatát, melyet a változatos lombszínű cserjék még tovább emeltek.
Végül a kert alsó teraszának fókuszpontját egy tavirózsákkal teli tó adta meg, amelyet a csobogó víz kellemes hangja varázsolt különösen hangulatossá.
Számomra nagy öröm volt látni, hogy a díszkert kialakítás mellett – ahhoz szépen illeszkedve – egy gazdag veteményes is helyet kapott a kertben.
Ráadásként a gyönyörű kerámia madarak életre keltésébe is bepillantást kaphattunk a háziasszony kezei alatt.

Egy igazi szépséges kert! A tulajdonosok itt tényleg házigazdák voltak. Az alkotó ember kezemunkája nem csak a kerámiáiban, de a kertben is a természet szeretetét sugározza. Igazán nagyszerű, hogy a kertben haladva mindig más kép tárul elénk. Újabb terek, teraszok, növények és alkotások bukkanak elő. Semmi nem sok, nem harsog, nem kiabál ki a harmóniából. Gratulálok

Képek a Kertlátogatásról

CIKKEK